sobota 8. září 2012

102.

„Těšit se z přítelových úspěchů, to vyžaduje velmi jemnou povahu.“

Oscar Wilde

Nevím, jak budu teď blog stíhat, ale budu se snažit.
Nějakou chvíli se tu neobjevila nějaká knížka, proto bude dnes. Snažila, jsem se, aby to tentokrát vypadalo trošku lépe, tak snad se mi to povedlo.  


 Vím, jak chutná vzduch

Skutečný příběh modelky 
o boji s mentální anorexií  

Maria Hirse 

Paperback
120 stránek

Původní anotace

Bývalá dánská modelka Maria Hirse, nyní pracující jako psychoterapeutka, se ve své knize vrací k období, kdy jako sedmnáctiletá onemocněla mentální anorexií. V autobiografickém příběhu popisuje své myšlenky a pocity z období, kdy podlehla klamné představě, že skrze ovládnutí svého těla a hladovění dosáhne větších úspěchů a vyššího sebevědomí. Popis událostí je velice upřímný a místy až šokující. Avšak právě v tom je zřejmě největší síla této knihy, která díky tomu může čtenářům pomoci porozumět rozporuplnému duševnímu a citovému světu mladých dívek, které touha „shodit pár kilo" mnohdy dovádí až na samý okraj smrti.
To si můžete přečíst i na obrázku.


Kniha začíná ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka rozhoduje, že zhubne, aby se vyrovnala ostatním modelkám. Ale hubne dál, i když už je stejně hubená jako ostatní, Proto jí agentura posílá domů. Tam hubnutí pokračuje, až se hrdinka dostává do nemocnice, kde stráví několik týdnů, ale její váha stále klesá. Vrací se domů  a po jednom zlomovém okamžiku... 
konečně přibírá na váze.

Knížka je rozdělená do krátkých kapitol a celkově je tenoučká, proto jsem jí měla přečtenou za chvilku.  Je to opravdu působivé čtení, nejvíce se mi líbily poslední stránky. Rozhodně jí můžu doporučit, nemám co vytknout,  je to přece jenom pravdivý příběh a to mluví za vše!

Pa ;)

Verry Chatty

PS:  Na bux.cz je tady =)





 

2 komentáře:

  1. Povedlo se! :) Ta kniha mě moc zaujala, ráda bych si ji pořídila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, to jsem ráda ;)
      já jí mám půjčenou z knihovny ;)

      Vymazat