sobota 18. února 2012

moje polička s knihami - 4. část

A právě přišel čas na poslední a nejvíce vyčerpávající čas o mé poličce s knížkami.

Na řadě jsou dvě knížky z edice Jak být ve všem nejlepší – Kniha pro správné holky. Já mám Jak být ve všem jednička, kterou jsem si vybrala k narozeninám, a Jak skvěle zvládnout každou situaci. Obě jsou od Juliany Fosterové a jsou si dosti podobné. Je v nich spoustu rad, od  vylepšení starého trička přes čtení z ruky po přežití invaze mimozemšťanů, od výroby zmrzliny ze sněhu přes hru na lapače času po výrobu sněžítka. Ale musím přiznat, že jsem těch rad využila minimálně. Ale baví mě si je pročítat. Pokud byste měli zájem, abych vám sem nějakou radu opsala, dám sem názvy, abyste měli z čeho vybírat ;)

 Upíří ségry; první díl Kámoška k zakousnutí od Franzisky Gehmové je asi moje první knížka, kterou jsem si objednala ve škole. Z názvu vyplívá, o čem knížka je. Ale není to tak docela pravda, protože Daka a Silvania jsou poloupírky. Se svojí rodinou dosut bydlely v Transylvánii a teď se přestěhovaly do Německa. Jak se s tím vyrovnají? Je to spíše dívčí román s nádechem vampyrismu. Ale musím říct, že ta anotace, která je napsaná z druhé strany obálky, k tomu moc nepasuje a myslím, že ten název taky moc ne.

K desátým narozeninám jsme dostala knížku Arthur v zakázaném městě – Luc Besson (neumím moc dobře skloňovat). Je to dobrodružná knížka o desetiletém Arturovi, který se vypraví mezi Minimoje, kteří jsou velcí dva milimetry, hledat poklad, který na zahradě ukryl jeho dědeček, který se před čtyřmi lety ztratil. Situace je komplikovaná faktem, že Artuh je zamilovaný do princezny Selénie.   

Poslední díl z edice Deltora; Návrat do del od spisovatelky pod pseudonymem Emily Roddaová. Lief, Barda a Jasmína musí najít následníka trůnu. Jen ten totiž dokáže s pomocí Pásu Deltory (se sedmi kameny, které postupně hlavní hrdinové získali v předchozích dílech) svrhnout ukrutného Pána stínů. Jako první jsem četla tento poslední díl (doma ostatní nemáme), ale pochopila jsem, oč jde. Je to dobrodružná knížka s hádankami, které čtení zpestří.

Jako správný fanoušek Harryho Pottera jsem chtěla k Vánocům Bajky Barda Beedleho od koho jiného než J. K. Rowlingové. Sbírka pěti čarodějnických pohádek ( Čaroděj a skákající hrnec, Fontána příznivé sudby , Mágovo chlupaté srdce,Králice alice a Chechtavý pařez a Příběh tří bratří, který je zmiňovaný v Harry Potterovi a relikviích smrti) doplněná poznámkami Albuse Brumbála. Knížka je ilustrovaná samotnou autorko. Byla by chyba, kdybych nezmínila, že výnos z prodeje této knihy obdrží nadace High Level Group.

A jako úplně poslední je na řadě unikátní svazek všech dílů Letopisů Narnie od C. S. Lewise, které jsem dostala taky k Vánocům (je to už pár let). Určitě Letopisy Narnie znáte, ale pro jistotu napíšu stručný obsah každého z dílu.
Čarodějův synovec – Když se Digory a Polly dostali do moci šíleného strýčka Andrewa a jeho bláznivých pokusů a díky tomu byly při tom, když Narnie vznikla.
Lev, čarodějnice a skříň – Sourozenci Petr, Zuzana, Edmund a Lucinka objevili za skříní tajuplnou zemi Narnii, která byla ovádaná zlou čarodějnicí Jadis a proto v Narnii už několik let panovala zima.
Kůň a jeho chlapecKůň Brí a chlapec Šasta byly na útěku z Kalormenu do Narnie. Cestou zažili mnoho neočekávaných dobrodružství.
Princ Kaspian –  Petr, Zuzana, Edmund a Lucinka se znovu objevili v Narnii, aby pomohli princi Kaspianovi dostat se na trůn, který mu patří právem.
Plavba Jitřního poutníka Edmund, Lucinka a jejich bratranec Eustance se dostali do Narnie, na loď s posádkou, která hledá nepoznané končiny a konec světa.
Stříbrná židleJill a Eustance, dostali za úkol najít ztraceného prince Riliana, dědice trůnu, který zmizel při pátrání po vrahovi své matky.
Poslední bitva -  Narnie zažívá nejtěžší boj a to proti útočníku z vlastních řad. V zemi se rozmáhají lži a faleš. Jek král s hrstkou oddaných může zabránit ničení všeho, co je jim tak drahé v krásné a tajuplné zemi Narnii.
Je to velmi dobrodružné, když tuhle knížku čtu, jsem skutečně úplně v jiném světě.

A máte to za sebou, můžete si oddechnout. Teď by ste si opravdu zasloužili potlesk, ale je už pozdě na nahrávaní nebo natáčení.
Pa =)
Verry Chatty

PS: Doufám, že už se nebudete muset bát tak dlouhých článků. Příště je raději rozdělím na více částí ;)   

Žádné komentáře:

Okomentovat